Aydın Valiliği'nden örnek karar

Aydın'da 27 Ağustos günü göreve başlayan Vali Erol Ayyıldız'ın imzası ile Aydın il sınırları içerisinde parasal değeri olan 2. El elektronik ve çeşitli kıymetli eşyaların alım ve satımında da belge ibraz zorunluluğu getirildi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Eylül 2013 21:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Aydın Valiliği'nden örnek karar

Aydın'da 27 Ağustos günü göreve başlayan Vali Erol Ayyıldız'ın imzası ile Aydın il sınırları içerisinde parasal değeri olan 2. El elektronik ve çeşitli kıymetli eşyaların alım ve satımında da belge ibraz zorunluluğu getirildi. Alınan bu karar ile, hırsızların çaldıkları eşyaları kolay yoldan paraya dönüştürmesinin engelleneceği, hırsızlık malı satın alanların da bu karardan sonra 'bilmiyordum' mazeretinin arkasına sığınamayacağı belirtildi. Hırsızlık mağdurlarını sevindiren bu karar doğrultusunda bundan sonra ikinci el eşya satanlar da sattıkları eşyanın kendilerine ait olduğunu belgelemek zorunda.

“HIRSIZLIK OLAYLARININ AZALMASI HEDEFLENİYOR”

Aydın Valiliği Aydın İli sınırları içerisinde kamu güvenliği ve kamu düzeninin korunması amacıyla elektronik eşyalar ile hurda malzemelerin alım ve satım bilgilerini bulundurmayan işyeri sahiplerine idari para cezası uygulanmasına dair karar alındı. Aydın Valisi Erol Ayyıldız'ın imzası ile yapılan açıklamada, kararın amacı “İlimiz genelinde meydana gelen asayiş olaylarından mala karşı işlenen suçlarla ilgili yapılan analizde; şüphelilerin genellikle kolay yoldan paraya çevirebilecekleri cep telefonu, bilgisayar, televizyon, beyaz eşyalar, inşaat malzemeleri, resmi kurumlara ait kablolar, halı, kilim, giyim eşyaları ile maddi değeri olan her türlü hurda malzemeleri çaldıkları, bu malzemeleri yasal veya yasa dışı olarak ikinci el eşya alım satımı yapan işyerleri ile usulsüz olarak evlerinde ya da seyyar olarak bu işi yapan şahıslara satarak haksız kazanç elde ettikleri, yine ikinci el suçtan elde edilen eşyayı bilmeyerek satın alan vatandaşlarımızın mağdur duruma düştükleri tespit edilmiştir. Yürütülen soruşturmalarda; vatandaşlarımızın kayıt altına alınmadan satın aldıkları suçtan elde edilen eşyalar nedeniyle haklarında adli işlem yapıldığı, alım satıma konu suçtan elde edilen eşyaya el konulması nedeniyle de maddi kayba uğradıkları görülmektedir.

Yapılan düzenlemeyle; 18 yaşından küçük şahısların suça sürüklenmesinin engellenmesi, Hırsızlık malı eşyanın ikinci el piyasada satışını önleyerek hırsızlık malı eşyanın bir menfaat temini açısından cazip bir yol olarak görünmesinin önüne geçilmek sureti ile kamu güvenliğinin sağlanması, yaşanan mağduriyetlerin en aza indirilmesi ve kamu düzeninin korunması, Gerçekleşen hırsızlık olayları sonrası elde edilen eşyanın tespiti üzerine olayın aydınlatılması, şüphelilerin tespiti ve yakalanması, çalınan malzemelerin elde edilmesinin sağlanması, Suçun işlenmesinden elde edilen eşyanın satılmak suretiyle ortadan kaybolmasını önleyerek suç delillerinin karartılmasının önlenmesi amaçlanmaktadır” denildi.

“ALANA DA CEZA UYGULANACAK

5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu, 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu ve 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu'nun değiş maddelerine dayanılarak hazırlanan karar ile bundan sonra belgesini ibraz etmeyenden mal alana da ceza uygulanacak. Bugüne kadar hırsızlık olaylarının daha çok kıymetli eşyaların çalınması ile gerçekleştiğini tespit eden Aydın Valiliği karara ilişkin açıklamasında “İl sınırları içerisinde meydana gelen hırsızlık olayları ile ilgili yapılan araştırmalarda çalınan cep telefonu, bilgisayar, televizyon, beyaz eşyalar, inşaat malzemeleri, resmi kurumlara ait kablolar, halı, kilim, giyim eşyaları ile maddi değeri olan her türlü hurda malzemelerin ikinci el eşya alım satım işi yapan işyerlerinde ve hurdacılarda malzeme satan, malzeme satın alan bilgilerini bulundurmayan ve satılan malzemelerin teknik özellik bilgilerini bulundurmayan işyeri sahiplerine ve işletmecilerine idari para cezası uygulanacaktır” ifadelerine yer verildi.

“İKİNCİ EL EŞYA ALIM SATIM FORMU TANZİM ZORUNLULUĞU”

İkinci el eşya alım ve satımların mutlaka form doldurularak yapılacağı belirtilen açıklamada “İkinci el eşya ve hurda haline getirilen malzemelerin alım ve satımı üzerine faaliyet gösteren işyerlerinin işletmecilerinin satın aldıkları ikinci el eşya ve hurda malzemeler için tanzim edip, eşya ve malzemeyi satana imza ettirecekleri, “İkinci El Eşya Alım Satım Formu' tanzim edilecektir. Satın alınan malzeme başka şahsa satılmış ise yine bu form üzerinde satın alana ait bilgiler doldurularak imza ettirilecek, eşya ve malzemeyi satanın ve alanın bilgilerini içeren “İkinci el eşya alım satım formu”nda belirtilen bilgiler (T.C. Kimlik numarası, isim, soy isim ve doğum tarihi (gün, ay, yıl) adres ve telefon bilgileri) belirtilecek veya nüfus cüzdanının fotokopisi eklenecektir. 18 yaşından küçük şahıslardan yanlarında veli ya da vasileri bulunmadığı sürece ikinci el eşya ve malzeme alımı yapılmayacaktır. 18 yaşından küçük şahıstan ikinci el eşya ve malzeme alımı yapılması halinde düzenlenecek gider pusulasında 18 yaşından küçük şahsın isim ve adres bilgilerinin yanında veli veya vasisine ait isim ve adres bilgileri de yazılarak veli veya vasisine imza ettirilecek ve bu belge 5 yıl boyunca muhafaza edilerek, kolluk kuvvetlerinin denetim ve araştırmalarında talep halinde ibraz edilecek” denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber